2021. április 23., péntek

2021. április 23. Ének

  Hahó ötödikesem!

Várlak 9.55-kor a Teams-ben!

Ma Bach G-dúr menüettjét mutatom meg neked.

Először is elmondom, mit jelent ez a furcsa név. Az eleje, a G-dúr a mű hangnemét jelöli. A dúr dó alapú hangsort jelez, a G pedig azt, hogy a dó helye a G ábécés hang helyén van. Pont ott, ahonnan a violinkulcsot kezded kanyarítani, vagyis a második vonalon.
menüett pedig egy francia tánc neve. 

hangszeres műfajok közé tartozik a szvit nevezetű, amely tánctételeket tartalmaz. A barokk táncok sokfélék lehetnek, például a menüett, gavotte (gavott), allemande (alemand), courante(korant). Ezek a tánczenék leginkább az udvari mulatságokon voltak népszerűek, az előkelő, nemes emberek mulattatására születtek.


👀🎧 ITT láthatod, hogyan is nézhetett ki a barokk tánc.

🎧 ITT pedig meghallgathatod a G-dúr menüettet.

Furcsa hangja volt ennek hangszernek, ugye? Hasonlít a zongorához, csak kisebb, és más a hangzása is. Nézd, csak, erről a hangszerről van szó:


Ez egy barokk csembaló, ez a hangszer a zongora őse. Ugyanúgy billentyűs hangszer, és ugyanúgy húrok vannak a belsejében, mint a zongorának. Kisebb, előfordulhat, hogy több billentyűsora is volt, és általában ilyen szépen díszítették. Amiben alapvetően eltér, az a húrok megszólaltatása. A zongorában kis kalapácsok ütnek rá a húrokra, amikor lenyomod a billentyűt, a csembalónál pedig a billentyűk lenyomásakor tollszár pengette meg a húrokat. Ezért ilyen különleges, fémes a hangzása.

Bachnak a csembaló is kedvelt hangszere volt. Gyakran úgy irányította zenekarát, hogy ő a csembalónál ült, vezényelt és játszott.


🎧 Hallgasd meg még a csembaló hangját ITT , és hallgass bele  ITT is!

Viszonthallásra!   👂                           

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Angi nénis nyelvtan 2021.XI. 30.

 Kedves gyerekek, ma az igekötőket gyakoroljuk.   EZT is oldd meg! learningapps Az alábbi igéket írd le a füzetedbe jövő időben! A szám, sz...